SISSEKANNE # 336
Postimehest saab lugeda värsket teadusuudist Ameerikamaalt, kus teadlased on välja selgitanud, et vererõhu reguleerimisel rolli mängiva molekuli kõrgem tase võib suurendada päevast väsimust:
Viimased teadusuudised tõdevad, et türamiin, mida leidub nii laagerdunud juustudes, kuivatatud, marineeritud või soolalihas, aga ka kuivatatud puuviljades, võib soodustada päevast väsimust.
Türamiini seostatakse neurotransmitterite ja vererõhu mõjutamisega sel määral, mis võib lõpuks viia energiavaeguseni ajus. Tegu on biogeense amiiniga, mis tekib aminohappest türosiinist, eriti käärimise, vananemise või kuivatamise käigus. Türamiini leidub näiteks:
- laagerdunud juustudes,
- kuivatatud ja suitsulihas,
- soolatud või marineeritud toitudes,
- kuivatatud kalas,
- puuviljades,
- pärmseeni sisaldavates ravikreemides.
Eksperdid usuvad, et taolist väsimust on võimalik toitumisega muuta. Et teil oleks energiat, soovitavad teadlased vähendada türamiini sisaldavate toitude tarbimist ja eelistada neid, milles on omega‑3 ja omega-6 rasvhappeid, näiteks seemneid, rasvast kala ja pähkleid. (PM, 25.08)
Eksperdid soovitavad vähendada türamiini ja eelistada toite, mis sisaldavad omega3 rasvu, ehk rasvast kala. No vanad eestlasedki teadsid, et kui sööd sibulat ja kala, siis seisab nagu tala. Uue teadmise valguses võib siis öelda, et need väsimust tekitavad toiduained on tõesti miin t*rale. 🙂
Nõnda siis tuleb meelde jätta: vitamiin on hea, türamiin on halb.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar