kolmapäev, 21. november 2018

ELEKTROONILINE KIRJASTAMINE. VEEBIPLATVORMIDE VÕRDLUS


SISSEKANNE # 7


ELEKTROONILINE KIRJASTAMINE

Praktiline töö nr. 1. Veebiplatvormide võrdlus: XinXii, Draft2Digital, Calameo, Smashwords


Kuna eesmärgiks on kirjastada e-raamat, aga varasem kogemus puudub, siis lähtusin põhimõttest, et üles leida kõige lihtsamad platvormid, mis antud teenust pakuvad.  Esimeseks sammuks oli leida internetist veebileht, mis teeks eelvaliku minu jaoks lihtsamaks ning reastaks populaarsed platvormid. Minu enda valikukriteeriumid on lihtsus, konkreetsus, usaldusväärsus. Näiteks abistas mind esmase infoga veebileht https://www.shoutmeloud.com/popular-platforms-self-publish-ebook.html.  
Alustan platvormist XinXii (http://www.xinxii.com), sest see tundus mulle kõige lihtsam ja silmadega haaratavam. Ehkki platvorm kannab hiinakeelset nimetust (hiina k. xinxi – informatsioon), on see Saksamaal, Berliinis 2008. a. asutatud e-raamatute kirjastamiseks ja levitamiseks mõeldud veebiplatvorm. Tegutsetakse kõik-ühest-kohast (all-in-one) printsiibil, teenuseid pakutakse kaheksas - inglise (ameerika ja briti), saksa, prantsuse, itaalia, vene, hispaania, portugali ja hollandi – keeles. Sihtgrupiks on nn. sõltumatud autorid/kirjastajad. XinXii koduleht defineerib sellistena noori, algajaid autoreid, kes ei kuulu ega taha kuuluda suurte raamatukirjastajate või –poodide ketti, s.t. need, kes kirjastavad oma raamatu täielikult ise (do-it-yourself-ideoloogia). Huvilistele on lihtne ja konkreetne korduma kippuvate küsimuste lehekülg (FAQ), kust vajalik info on lakoonilises vormis olemas (aga kõik küsimused saavad vastuse). Minimalistlik kujundus on suur pluss – midagi ei plingi (flash, reklaam vms), tekst ei koorma silmi. Visuaal on meeldiv.

XinXii on suures osas tasuta platvorm. Ei tohiks olla mingeid varjatud tasusid (ülekandetasud vms). Kui luua sinna personaalne konto – proovisin järele, väga lihtne -, siis tekitatakse sulle isiklik portfoolio (MyXinXii), kus saad oma toimetamisi jälgida ja korraldada. Pakkumisel on kolm paketti – XinXii Basic,  Plus ja Power. Ilukirjandus (fiction) on kõikjal tasuta, kuid erinevus tuleb levitamisulatusest. Basic-pakett võimaldab e-raamatut levitada vaid XinXii keskkonnas, Plus jagab infot ka teiste levitajatele, aga luuletusi ei kirjastata ja miinimummaht on 10 lk teksti. Power on Plus-paketiga peaaegu identne, kuid selles antakse teosele ka ISBN-tähis ja kuna see on Saksamaal registreeritud platvorm, siis antakse sundeksemplar ka sealsele rahvusraamatukogule. Teadusliku sisuga raamatute kirjastamine on tasuline.

XinXii eeldab, et autoril on tekst (või audiofail)  juba eelnevalt valmis tehtud, kõigi kujunduselementidega (sh. pildid) ning võimaldab teksti üles laadida 16 failitüübis:  Adobe PDF (.pdf),  ePUB,  Microsoft Word (.doc/ .docx),  Microsoft PowerPoint (.ppt/.pps/.pptx),  Microsoft Excel (.xls/.xlsx), Mobipocket / Kindle-formaat  (mobi),  mp3 (audioraamatud),  OpenOffice Text Document (.odt, .sxw), - OpenOffice Presentation Document (.odp, .sxi),  OpenOffice Spreadsheet (.ods, .sxc), lihttekst (.txt), Rich text format (.rtf).  Teksti XinXii ei redigeeri, mahu osas piiranguid ei sea. Faili maksimumsuurus on vaikimisi 150 MB, kuidsuuremaid võimaldatakse üles laadida eelnevalt kasutajatoega kokku leppides.

Üleslaadimine toimub kiiresti. Võib avaldada pseudonüümi all ja avaldada üht kontot kasutades mitme eri kirjanikunime all, autor saab määrata ise hinna. Sisu ja vormistus on autori enda vastutus, kuigi soovitusliku vormistuse leiab XinXii allalaaditavast käsiraamatust (http://www.xinxii.com/gratis/xinxii/XinXii_Styleguide_EN.pdf). XinXii pakub 24/7 tehnilist tuge, levitamist suurtes müügikettides (Amazon, Barnes&Noble, Kobo, Tolino jne).
Kujutan ette, et XinXii platvorm sobib väga hästi näiteks bakalaureuse- või magistritööde avaldamiseks, kus kõik vorming on eelnevalt paigas.


XinXiile sarnane platvorm on USAs, Oklahomas tegutsev platvorm Draft2Digital  (https://www.draft2digital.com) – lihtne ja minimalistlik, võibolla liigagi lakooniline FAQ on samuti kergesti loetav. Ka siin on sisu ja vorming teksti üleslaadija enda vastutus, platvorm pakub tehnilist abi ja tagab e-raamatu levitamise suurtes müügikettides. Eeldatakse, et autor teab ise kõige täpsemalt, mis on tema soov, Draft2Digital ei redigeeri ega piira sisu. Koduleht väidab, et piisab vaid Word Document formaadis faili üleslaadimisest, pärast mida tehakse toimetamise töö ja konverteeritakse soovikohaselt e-raamatuks või pehmeköiteliseks raamatuks. Antakse ka ISBN-kood. Tasu selle töö eest ei võeta, küll aga võetakse 15% igalt müüdud eksemplarilt.  Neil puudub oma nn käsiraamat stiilide kohta, kuid mõned tehnilised soovitused antakse siiski (kodulehel on üleval vastavad lingid). Huvitaval kombel ei tee nad ettekirjutusi töö struktuurile, vaid paluvad lihtsalt ja arusaadavalt peatükid markeerida/ pealkirjastada. Raamatu kaanekujunduse võib samuti üles laadida (soovituslik 1600X2400), mis kohandatakse sobivaks veebikeskkonna enda poolt. Märksõnad kliendile on mugavus ja kiirus (moto: “Keep writing. Keep your rights. We’ll help with the rest.”


Prantslaste 2008. a. loodud platvorm Calameo (https://en.calameo.com) kujutab endast samuti lihtsat e-raamatu kirjastamise platvormi, mis mitteärilistel eesmärkide puhul pakub tasuta teenust. Kui kasutaja loob endale tasuta konto, siis saab ta kohe oma teksti üles laadida.  Mina laadisin antud keskkonnas üles korralikult vormistatud referaadi (wordi dokument), et aru saada, millised võimalused mul tekivad teksti edasitoimetamisel. Võimaluste arsenal on tegelikult päris lai: publifikatsioonile saab luua sisukorra, lisada pilte, videoid, audioriba, välise ja sisemise lingi. Toimetatud materjal on võimalik aktiveerida (avalik veebis) või deaktiveerida (jääb ainult konto omanikule nähtavaks), võimalik on seadistada e-raamat privaatse dokumendina. Allalaadimine kontolt on samuti võimaldatud. Tasuta põhipakett võimaldab 15 GB salvestusruumi, üleslaetud avalike materjalide arv pole piiratud (privaatseadistusega materjalide arv on piiratud 50-le). Piirang on seatud ka lehekülgede arvule ühe publifikatsiooni kohta – kuni 500). Kui valida tasulised variandid (Premium ja Platinum Pro), siis on mõistagi võimalusi rohkem, näiteks piiramatu publifikatsioonide arv ilma mahupiiranguta, täielik juurdepääs statistikale, allalaadimise ja väljatrüki võimaldamine kõikidele, sh. kontole registreerimata lugejatele. Kõik on üldiselt arusaadavas vormis esitletud, kliendile abiks on HelpCenter, kus saab enam-vähem ammendavad vastused.


Lõpetuseks vaatlen Smashwordsi  (https://smashwords.com), mis on 2008. a. USAs loodud veebipõhine e-kirjastamise ja levitamise platvorm, sihtgrupiks nagu XinXii’gi puhul sõltumatud autorid ja kirjastajad. Nende koduleht on põhjalik ja informatiivne. Esmakülastaja jaoks on infot ehk liigagi palju – korraga kõike ei haara (võrreldes näiteks minimalistliku Draft2Digitali lehega. Kodulehelt leiab pika intervjuu platvormi looja Mark Cokeriga, küsimused “kellele, miks ja kuidas” saavad põhjalikult vastatud. Lisaks on vabalt allalaetav mahukas juhend – “Smashwords Style Guide” (117 lk, https://www.smashwords.com/books/view/52). Põhimõtteliselt kajastab see kõike A-st Z-ni, mis puudutab e-kirjastamist samm-sammulises perspektiivis (abistavad pildid ja joonised). Tegevusplaani kohaselt laeb autor käsikirja platvormile üles Wordi tekstidokumendi formaadis (Pdf-formaati ei toetata – see tuleb eelnevalt Wordi dokumendiks konvertida) ning seejärel toimib vastavalt juhendile – koduleht eeldab, et algaja autor võiks sellega iseseisvalt hakkama 2-3 tunniga. Pakutakse ka tasulist vormistamisteenust (hinnad kodulehel 40-110 USD vahel). Tegelikult siit koorubki minu jaoks välja üks miinus – juhend on liiga pikk ning oma käsikirja kooskõlastamine kõikide vormistusreeglitega on aeganõudev. Ka XiiXii platvorm nõudis autorilt tähelepanelikumat redigeerimist, kuid juhend tundus oluliselt lihtsam.  Kui juhendist läbi närida, siis tegelikult tundub avaldamisprotsess iseenest lihtne 8-punktiline teekond: 1) teose pealkirjastamine ja lühitutvustus, keele valik (eesti keel on valitav); 2) hinnastamine – võimalus avaldada tasuta, lasta lugejatel hind määrata ja ise hind määrata (miinimumhind: 0,99 USD), sealjuures võib lubada esimesed 20 lehekülge muuta tasuta kättesaadavaks; 3) kategoriseerimine (novell, romaan, näidend vms); 4) indekseerimine (märksõnade lisamine); 5) avaldamisformaatide määramine (näiteks pdf, html, rtf, epub, mobi); 6) raamatu ümbrise üleslaadimine (max 20 MB); 7) käsikirja üleslaadimine (Wordi dokumendi – max 15 MB failina - või epub-formaadis – max 20 MB failina); 8) avaldamistingimustega nõustumine ja lõplik kirjastamine.

Smashwords eeldab, et autor täidab korrektselt juhendit, kasutab etteantud tarkvara ning pärast avaldamist omapoolseid parandusi enam ei lisa (või kui, siis need on tasulised teenused). Smashwordsi plussiks on head levivõimalused suurtes raamatumüügikettides. Sarnaselt mahukale vormistamisjuhendile on neil olemas ka vabalt allalaetav “Smashwords Book Marketing Guide” (https://www.smashwords.com/books/view/305).


Kokkuvõtteks – e-kirjastamise platvorme on internetis väga palju ja erineva tasemega. Vaadeldud nelja seast tundus mulle kõige lihtsam Calameo, kuhu prooviks ühe referaadi üles laadisin. Protsess võttis aega alla 5 minuti. Kui ma tahaksin kaalukamat loomingut üles laadida ja e-kirjastada, siis valiks ehk XinXii ja Draft2Digitali kasutajasõbraliku kujunduse poolest. Smashwords eeldab minu arvates eelteadmisi oma põhjalikkuse pärast.


Kasutatud allikad:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar